Wczoraj na obiad królowały u mnie krewetki, do których muszę przyznać przekonuje się coraz bardziej. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Według mnie idealnie współgrają z moją ukochaną kaszą jaglaną! :)
Składniki:
225g krewetek
5-6 łyżek oliwy
1,5 szklanki świeżej bazylii
3/4 szklanki świeżego lubczyku
6 ząbków czosnku średniej wielkości
sok z połowy cytryny
5-6 łyżek oliwy
1,5 szklanki świeżej bazylii
3/4 szklanki świeżego lubczyku
6 ząbków czosnku średniej wielkości
sok z połowy cytryny
ilość wody potrzebna, aby przykryć krewetki
Przygotowanie:
Krewetki zalewamy oliwią, dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy na noc do lodówki. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na chwilkę. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnie lub tak jak u mnie do garnka z grubym dnem, wraz z marynatą i smażymy około 2/3 minuty. Po tym czasie zalewamy je wodą i gotujemy 10minut, mieszając kilka razy.
Krewetki zalewamy oliwią, dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy na noc do lodówki. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na chwilkę. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnie lub tak jak u mnie do garnka z grubym dnem, wraz z marynatą i smażymy około 2/3 minuty. Po tym czasie zalewamy je wodą i gotujemy 10minut, mieszając kilka razy.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz