Miłka abisyńska dla mnie stała się niezastąpiona. Ma bardzo dużo białka w porównaniu do innych mąk. Dodanie jej do ciast czy placuszkow zapewnia delikatność, jakiej inna mąka nie nadaje.
Składniki:
190g białek jaj
60g żółtek jaj
20g odżywki białkowej (u mnie o smaku ciasteczkowym)
15g miłki abisyńskiej
20g wiórków kakaowych
2 łyżeczki kakao
łyżeczka kardamonu
łyżeczka cynamonu
Do podania:
100g mango
100g mrożonych malin
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, wiórki kokosowe, odżywkę białkową, miłkę abisyńską, kakao i przyprawy. Całość miksujemy na średnich obrotach przez chwilę, aż do momentu uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżką ciasto, formujac dość małe placuszki. Smażymy z każdej strony przez około 3minuty na średnim ogniu pod przykryciem.
Podajemy z rozmrozonymi malinami i musem z mango.
Smaczego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz