czwartek, 17 grudnia 2015

Leciutkie pancakes z dużą ilością białka

Bardzo długa przerwa w blogowaniu, spowodowana brakiem czasu i pomysłów. Ale teraz wracam z nowym przepisem na bardzo lekkie pancakes z dużą zawartością białka.

Miłka abisyńska dla mnie stała się niezastąpiona. Ma bardzo dużo białka w porównaniu do innych mąk. Dodanie jej do ciast czy placuszkow zapewnia delikatność, jakiej inna mąka nie nadaje. 


Składniki
190g białek jaj
60g żółtek jaj
20g odżywki białkowej (u mnie o smaku ciasteczkowym)
15g miłki abisyńskiej
20g wiórków kakaowych
2 łyżeczki kakao 
łyżeczka kardamonu
łyżeczka cynamonu

Do podania
100g mango 
100g mrożonych malin

Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, wiórki kokosowe, odżywkę białkową, miłkę abisyńską, kakao i przyprawy. Całość miksujemy na średnich obrotach przez chwilę, aż do momentu uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżką ciasto, formujac dość małe placuszki. Smażymy z każdej strony przez około 3minuty na średnim ogniu pod przykryciem.

Podajemy z rozmrozonymi malinami i musem z mango.

Smaczego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz