czwartek, 26 marca 2015

Cytrynowe ciasto bez mąki z musem z pomarańczy

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, zanim się obejrzymy a już nadejdą. Pomysł na to ciasto naszedł mnie przypadkiem, więc musiałam je jak najszybciej wypróbować. Efekt bardzo mnie zaskoczył, oczywiście pozytywnie! :)


Składniki:

na ciasto:
6 białek
2 łyżeczki dowolnego słodziku (u mnie ksylitol)
szklanka orzechów brazylijskich
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z cytryny
pestki z 1/2 granatu
łyżeczka kawy

na mus:
2 pomarańcze średniej wielkości


Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, wraz ze słodzikiem. Do ubitych białek dodajemy sok wyciśnięty z cytryny wraz z startą skórką oraz orzechy, które wcześniej miksujemy na w miarę gładką masę, przypominającą masło orzechowe, część orzechów kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą szpatułką. Do naszej masy dorzucamy pestki z granatu i dosypujemy łyżeczkę kawy. Przelewamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 25 minut, następnie włączamy termoobieg i kontynuujemy pieczenie przez około 8-10 minut, lub do momentu kiedy góra ciasta będzie delikatnie brązowa, a test suchego patyczka przebiegnie pomyślnie.


Kiedy ciasto jest w piekarniku bierzemy się za przygotowanie musu, którego wykonanie jest wprost banalne. Dwie pomarańcze obrane z pomarańczowej skórki, ale zostawione z białą skórką, która zawiera dużo błonnika miksujemy.


Ciasto wyciągnięte z piekarnika polewamy musem i zabieramy się do jedzenia.
Smacznego! :)






3 komentarze:

  1. OMG OMG OMG kocham �� ~Grucha

    OdpowiedzUsuń
  2. co nie przepadam na pomarańczami w ciastach itd to to z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń