Zapraszam więc na przepis na pyszną, bezglutenową granole domowej roboty.
Składniki:
2 szklanki płatków gryczanych
2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki orzechów brazylijskich
2 szklanki orzechów nerkowca
szklanka pestek dyni
1/2 szklanki i 2 łyżki melasy z buraka
Składniki, które dodajemy po upieczeniu:
2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych wiśni
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200C. Do miski wsypujemy płatki, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy nerkowca i wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki orzechy brazylijskie. Dodajemy melasę z buraka i mieszamy, tak aby wszystkie składniki były ze sobą sklejone.Gotową mieszkankę pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez około 25 minut. Najlepiej samemu kontrolować czas pieczenia, mieszanka ma być brązowa, trzeba uważać żeby się nie przypaliła, niestety mój piekarnik pomału odmawia posłuszeństwa. W tym czasie należy mieszać piekącą się granole około 2/3 razy, tak aby była równomiernie opieczona. Po upieczeniu dodajemy suszoną żurawinę i wiśnie.
Smacznego! :)
Jaka kolorowa *.*
OdpowiedzUsuń