wtorek, 24 marca 2015

Pancakes z borówkami

Pokochałam je w czasie wakacji, przez co bardzo silnie mi się z nimi kojarzą, można powiedzieć, ze był to mój śniadaniowy rytuał. Więc dlaczego by nie zrobić ich w pierwszych dniach wiosny przywołując tym samym wakacyjne wspomnienia? Są jednym z powodów dla których coraz bardziej czekam na upragnione lato! :) 
Zachęcam wszystkich do wypróbowania ich. Są mięciutkie, puszyste, a specyficzny smak mąki z amarantusa idealnie współgra z borówkami amerykańskimi, natomiast ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil
Składniki na 15-16 pancakes:
1 szklanka mąki z amarantusa
3/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajko
1 1/2 szklanki mleka
1 szklanka borówek

+ulubione dodatki, u mnie:
szklanka borówek
4 łyżeczki melasy buraczanej

Przygotowanie: 
Do miski wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Do składników dodajemy szklankę borówek i ponownie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu przez około 2-3 minuty na każdej stronie. Podajemy z ulubionym syropem(lub tak jak u mnie z melasą buraczaną, która według mnie świetnie komponuje się ze smakiem mąki z amarantusa i borówkami. Melasa buraczana jest nieco podobna w smaku do karmelu, ale jest zdrowsza. Zawiera więcej glukozy w porównaniu do syropu z agawy) i owocami, najlepiej borówkami lub malinami, które w tym zestawieniu wypadają również świetnie.
Smacznego! :)








2 komentarze: