Składniki na ok 12 pankejków:
2 jajka
125g malin
2 łyżeczki karobu
łyżeczka pasty tahini
3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka ciepłego mleka (u mnie mleko bez laktozy)
1/2 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego
4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
sok wyciśnięty z połowy limonki
łyżeczka oliwy z oliwek do usmażenia pierwszych pankejków
+do podania:
3 kiwi
1 łyżka melasy buraczanej
3 garście ulubionych orzechów( u mnie 2 garście orzechów pecan i garść orzechów nerkowca)
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dosypujemy umyte wcześniej maliny, dodajemy pastę tahini, karobu oraz skrobie ziemniaczaną. Wszystko zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Łyżką podczas mieszania delikatnie "rozwalamy" maliny. Do składników dodajemy mąkę ryżową, wiórka kokosowe, ziarna siemienia lnianego, płatki owsiane oraz sok z limonki. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania konsystencji, która odchodzi od łyżki bez naszej pomocy.
Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i rozprowadzamy ją pędzelkiem, tak aby cała patelnia była nią pokryta. Rozgrzewamy patelnię i łyżką nakładamy naszą masę, Pankejki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Pankejki podajemy polane melasą buraczaną w towarzystwie kiwi i ulubionych orzechów.
Smacznego! :)
Najlepsza i najlepsze ����
OdpowiedzUsuń~Prosiak