Składniki:
2 białka jaj
1 szklanka mąki gryczanej
2 szklanki owoców leśnych(u mnie mrożone)
2 szklanki owoców leśnych(u mnie mrożone)
1 szklanka mleka(u mnie mleko bez laktozy)
6 łyżeczek otrąb gryczanych
4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
4 łyżki żurawiny suszonej
4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
4 łyżki żurawiny suszonej
Do podania:
250g malin
250g malin
2 łyżki melasy buraczanej
garść orzechów nerkowca
garść suszonego kokosa
Przygotowanie:
Mrożone owoce leśne rozmrażamy przez całą noc w lodówce, z 2 szklanek mrożonych owoców zostanie 1 1/2 szklanki .
Do miski wbijamy białka, które ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich mąkę i owoce leśne. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą do momentu połączenia się ich. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy otręby gryczane, zmielone siemię lniane, płatki owsiane oraz suszoną żurawinę. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Masa powinna być dość gęsta. Na rozgrzanej patelni smażymy pankejki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z obu stron.
Pankejki podajemy polane melasą buraczaną w towarzystwie malin, kokosa i orzechów.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz