Składniki na ok. 18 ciasteczek dość dużej wielkości:
100g nieugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki startych na dużych oczkach jabłek
2 jajka
2 łyżki masła z prażonych migdałów
1 szklanka migdałów
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanki soku z jabłek
2 łyżeczki babki jajowatej
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie do miski dajemy masło orzechowe, orzechy, jajka, mąkę jaglaną oraz jabłka. Dodajemy do składników w misce ugotowaną kaszę jaglaną i wszystko mieszamy. Ja musiałam dolać odrobinę wrzątku, żeby wszystko się ze sobą lepiej połączyło. Do składników wlewamy ( najlepiej wcześniej zrobiony przez nas samych) sok jabłkowy oraz miód i dosypujemy sproszkowaną babkę jajowatą. Ponownie mieszamy. Naszą masę wykładamy łyżką na blat do pieczenia i bokiem łyżki robimy w nich ślady. Ciasteczka pieczemy w piekarniku w 180C w termoobiegu. Podawać najlepiej z suszoną żurawiną, która według mnie idealnie współgra ze smakiem ciasteczek.
Smacznego! :)
OŁ SIET <3
OdpowiedzUsuńpyyycha :3
~Prosiaczek ;*