piątek, 17 kwietnia 2015

jabłkowo-orzechowe ciasteczka jaglane

Przepis na ciasteczka wymyśliłam już jakiś czas temu, nie mogłam się doczekać żeby przepis na nie opublikować na blogu. Zajęło to sporo czasu, ponieważ przepis musiałam udoskonalić. Muszę przyznać że jestem z nich baaaaardzo zadowolona! :)

Składniki na ok. 18 ciasteczek dość dużej wielkości:

100g nieugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki startych na dużych oczkach jabłek
2 jajka
2 łyżki masła z prażonych migdałów
1 szklanka migdałów
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanki soku z jabłek
2 łyżeczki babki jajowatej
2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie do miski dajemy masło orzechowe, orzechy, jajka, mąkę jaglaną oraz jabłka. Dodajemy do składników w misce ugotowaną kaszę jaglaną i wszystko mieszamy. Ja musiałam dolać odrobinę wrzątku, żeby wszystko się ze sobą lepiej połączyło. Do składników wlewamy ( najlepiej wcześniej zrobiony przez nas samych) sok jabłkowy oraz miód i dosypujemy sproszkowaną babkę jajowatą. Ponownie mieszamy. Naszą masę wykładamy łyżką na blat do pieczenia i bokiem łyżki robimy w nich ślady. Ciasteczka pieczemy w piekarniku w 180C w termoobiegu. Podawać najlepiej z suszoną żurawiną, która według mnie idealnie współgra ze smakiem ciasteczek.
Smacznego! :)








1 komentarz: