piątek, 29 stycznia 2016

Krucha czekoladowo orzechowa tarta z malinami i kokosem

Od dawna za mną chodziło bardzo kruche, słodkie ciasto ale co zrobić jak nie można takiego zjeść...trzeba zrobić zdrowszą wersję samemu! Już wiem że to nie pierwsza próba i będą kolejne.

Składniki na ciasto:
100g kaszy jaglanej
12 sztuk daktylii suszonych
5 łyżek pasty orzechowej z orzechów laskowych
80g oleju kokosowego
8 łyżek mleka ryżowego
130g malin
tabliczka gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
15g odżywki białkowej
40g suszonego kokosa
5 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki kakao

Do posypania: 30g orzechów włoskich
10g suszonego kokosa 

Przygotowanie:
Gotujemy kasze jaglaną przez około 20minut. Daktyle moczymy przez 2 godziny. Następnie kasze i namoczone daktyle, pozbawione wody blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy pastę orzechowa, rozłożony wcześniej olej kokosowy i mleko ryżowe. Przelewamy ciasto do formy i wciskamy w nie połamane kawałki gorzkiej czekolady i maliny. Pieczemy w 200stopniach przez godzinę. Studzimy ciasto w piekarniku.

W między czasie roztapiamy olej kokosowy. Do miseczki wrzucamy odżywkę białkową, kakao oraz suszony kokos. Zalewamy mieszankę olejem kokosowym. Polewamy nią już zimne ciasto i wkładamy je ponownie do lodówki na około godzinę. Po czasie posypujemy wierzch ciasta orzechami włoskimi i suszonym kokosem.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz