Od dawna za mną chodziło bardzo kruche, słodkie ciasto ale co zrobić jak nie można takiego zjeść...trzeba zrobić zdrowszą wersję samemu! Już wiem że to nie pierwsza próba i będą kolejne.
Składniki na ciasto:
100g kaszy jaglanej
12 sztuk daktylii suszonych
5 łyżek pasty orzechowej z orzechów laskowych
80g oleju kokosowego
8 łyżek mleka ryżowego
130g malin
tabliczka gorzkiej czekolady
12 sztuk daktylii suszonych
5 łyżek pasty orzechowej z orzechów laskowych
80g oleju kokosowego
8 łyżek mleka ryżowego
130g malin
tabliczka gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
15g odżywki białkowej
40g suszonego kokosa
5 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki kakao
15g odżywki białkowej
40g suszonego kokosa
5 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki kakao
Do posypania:
30g orzechów włoskich
10g suszonego kokosa
10g suszonego kokosa
Przygotowanie:
Gotujemy kasze jaglaną przez około 20minut. Daktyle moczymy przez 2 godziny. Następnie kasze i namoczone daktyle, pozbawione wody blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy pastę orzechowa, rozłożony wcześniej olej kokosowy i mleko ryżowe. Przelewamy ciasto do formy i wciskamy w nie połamane kawałki gorzkiej czekolady i maliny. Pieczemy w 200stopniach przez godzinę. Studzimy ciasto w piekarniku.
Gotujemy kasze jaglaną przez około 20minut. Daktyle moczymy przez 2 godziny. Następnie kasze i namoczone daktyle, pozbawione wody blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy pastę orzechowa, rozłożony wcześniej olej kokosowy i mleko ryżowe. Przelewamy ciasto do formy i wciskamy w nie połamane kawałki gorzkiej czekolady i maliny. Pieczemy w 200stopniach przez godzinę. Studzimy ciasto w piekarniku.
W między czasie roztapiamy olej kokosowy. Do miseczki wrzucamy odżywkę białkową, kakao oraz suszony kokos. Zalewamy mieszankę olejem kokosowym. Polewamy nią już zimne ciasto i wkładamy je ponownie do lodówki na około godzinę. Po czasie posypujemy wierzch ciasta orzechami włoskimi i suszonym kokosem.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz