wtorek, 2 lutego 2016

Wegański czekoladowo kokosowy budyń

Z tego przepisu wychodzi spora ilość budyniu więc będzie Wykorzystany do jeszcze jednego przepisu który pojawi się na blogu za parę dni. Budyń jest pyszny, bardzo delikatny i śmiało może konkurować z tym kupnym. Jego dużym plusem jest brak zbędnej chemii.

Składniki:
160g mleczka kokosowego
Tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
+woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Na wierzch:
30g  orzechów nerkowca
6g wiórek kokosowych
60g świeżych truskawek
Łyżeczka dżemu wisniowego 100%
10g suszonej morwy białej
6 sztuk liczi 

Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleczko kokosowe, wiórka i skrobie. Dodajemy ilość wody która będzie odpowiednia do uzyskania konsystencji budyniu. Do miseczki lub innego naczynia przekładamy 12 łyżek budyniu, reszta przyda się do ciasta.
Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i dżem. Posypujemy wiórkami kokosowymi, nerkowcami. Na samym końcu układamy obrane liczi.
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz