Długo myślałam nad przepisem na bloga, marzył mi się sernik, ale chciałam wymyślić coś wegańskiego...w końcu po długim zastanawianiu się osiągnęłam cel. Nir jest to co prawda typowy sernik, ale bardzo go przypomina. Jest delikatny, odpowiednio słodki, mocno czuć kokos i posmak nerkowców, więc jeśli ktoś lubi orzechy koniecznie musi wypróbować! :)
Składniki:
120g daktyli
120g nerkowcow
2 puszki mleczka kokosowego
70g maki kokosowej
+na wierzch:
100g mrożonych wiśni
35g nerkowców
120g daktyli
120g nerkowcow
2 puszki mleczka kokosowego
70g maki kokosowej
+na wierzch:
100g mrożonych wiśni
35g nerkowców
Przygotowanie:
120g daktyli i nerkowców moczymy przez noc w wodzie. Po nocy odlewamy nadmiar wody i blendujemy na gładką masę. Wylewamy do formy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy zwilżoną łyżką.
W misce mieszamy ze sobą mąkę kokosową i mleczko kokosowe do uzyskania jednolitej masy. Całość wylewamy na wcześniej wyłożony spód. Na wierzchu ciasta układamy wiśnie i orzechy nerkowca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220stopni przez 40 minut. Studzimy w piekarniku. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!
120g daktyli i nerkowców moczymy przez noc w wodzie. Po nocy odlewamy nadmiar wody i blendujemy na gładką masę. Wylewamy do formy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy zwilżoną łyżką.
W misce mieszamy ze sobą mąkę kokosową i mleczko kokosowe do uzyskania jednolitej masy. Całość wylewamy na wcześniej wyłożony spód. Na wierzchu ciasta układamy wiśnie i orzechy nerkowca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220stopni przez 40 minut. Studzimy w piekarniku. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz