sobota, 14 marca 2015

Zdrowsza wersja zapiekanki

Dzisiaj na obiad zdrowsza propozycja zapiekanki, taki nieco oszukany cheat meal. Jest to bardzo proste, bardzo smaczne i baaardzo sycące danie. Nie wymaga dużo czasu i w przygotowaniu jest wręcz banalne! :)
 

Składniki:

2 mini bagietki (u mnie bezglutenowe)

Na sos:
6 średnich pomidorów
1/2 papryki
szklanka świeżych listków bazylii
 
Na kanapki:
1/2 kg pieczarek
mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1 jajko
 
Dodatki na zimno, według uznania.
U mnie:
ogórki konserwowe
średnia cebula
łosoś wędzony
 
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200C. W naczyniu żaroodpornym pieczemy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i pomidory, najlepiej przepołowione. Pieczemy przez ok 30 minut z termoobiegiem. Po upływie czasu miksujemy warzywa wraz z dodatkiem bazylii.

Na patelni podsmażymy pieczarki z cebulą i czosnkiem, aż do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Przesypujemy je do miski i dodajemy jajko oraz część sosu. Wszystko ze sobą mieszamy. Nakładamy mieszankę na przekrojone na połówki bułki, najlepiej mini bagietki. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 25 minut, lub do momentu kiedy bułki będą chrupiące, a pieczarki będą w miarę ścięte.

W tym czasie zabieramy się za dodatki: ogórki konserwowe kroimy na ćwiartki, a łososia rozrywany na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i prażymy na suchej patelni, po uprażeniu przesypujemy do miseczki.

Po upływie ok 25 minut wyciągamy bułki z piekarnika i  nakładamy na nie swoje dodatki, u mnie łosoś i ogórki konserwowe. Posypujemy prażona cebulką i polewamy sosem. Teraz nie pozostało nam nic innego niż zabrać się do jedzenia.
 
Smacznego! :)



 

3 komentarze:

  1. Proszę takie z dowozem do Sanoka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze wypróbować ! Szczególnie dla mamy bo uwielbia, ale zaczęła zdrowiej jeść :) Dzięki a pomysł :)

    OdpowiedzUsuń