czwartek, 31 grudnia 2015

Domowa czekolada z malinami

Dziś wpada przepis na dużo zdrowsza czekoladę, która jest świetną alternatywą dla tych sklepowych, których skład pozostawia wiele do życzenia. A tutaj okazuje się że w domu można bardzo łatwo i szybko zrobić ją samodzielnie! Dodając do niej swoje ulubione owoce lub orzechy możemy sprawić sobie prawdziwą rozpustę.



Składniki na 4 czekoladowe babeczki:
20g nierafinowanego oleju kokosowego
30g gorzkiego kakao
5g erytrolu
80g mrożonych malin
10g kokosa suszonego

Przygotowanie:
W silikonowych foremkach na babeczki układamy w miarę równomiernie część mrożonych malin i  pokruszonych kawałków suszonego kokosa.
Na patelni lub w garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego kakao i erytrol. Mieszankę w miarę równomiernie wlewamy do foremek na babeczki zalewając wcześniej wyłożone składniki.
Póki masa jest gorąca wciskamy w nią resztę malin i kokosa.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Zrobiłam i wyszły pyszne. Pomysł z dodaniem mrożonych malin bardzo trafny.proszę o więcej pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałem skosztować, ale ktoś to wszystko zeżarł :(

    p.s. wiem kto :P

    OdpowiedzUsuń