Są bardzo delikatne, przywołują na myśl smaki dzieciństwa! Jeśli ktoś kocha szarlotkę to ten przepis jest dla niego.
Składniki:
230g jabłek
4 białka
3 żółtka
2 łyżeczki miodu
30g odżywki białkowej(opcjonalnie)
10g amarantusa ekspandowanego
4 białka
3 żółtka
2 łyżeczki miodu
30g odżywki białkowej(opcjonalnie)
10g amarantusa ekspandowanego
łyżka masła orzechowego najlepiej z prazonych migdałów lub nerkowców
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w większą kostkę i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon.
W między czasie amarantus zalewamy małą ilością wrzątku, żeby uzyskać w miarę zbitą konsystencję, dodajemy miód i masło orzechowe. Wykładamy na dno foremek na babeczki. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka i opcjonalnie odżywkę białkową.
Na spód z amarantusa wykładamy jabłka i zalewamy masą z białek. Pieczemy w 200stopniach przez około 20minut.
Smacznego!
Jabłka kroimy w większą kostkę i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon.
W między czasie amarantus zalewamy małą ilością wrzątku, żeby uzyskać w miarę zbitą konsystencję, dodajemy miód i masło orzechowe. Wykładamy na dno foremek na babeczki. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka i opcjonalnie odżywkę białkową.
Na spód z amarantusa wykładamy jabłka i zalewamy masą z białek. Pieczemy w 200stopniach przez około 20minut.
Smacznego!








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz